Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δημήτρης Μπουραίμης: «Το πρόγραμμα Πράσινη ζωή στην Πόλη είναι μόνο η αρχή…»

Με την επισήμανση ότι η δική του παρουσία στην ημερίδα έχει στόχο μια διαφορετική προσέγγιση και μια γενική όσο και απτή ενημέρωση, ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης υπενθύμισε ότι ο δήμος Φυλής, με τη σημερινή του μορφή, έχει υιοθετήσει ως σήμα - έμβλημα την πράσινη ανάπτυξη.«Αυτό το έμβλημα πιστεύουμε ότι θα γίνει σημείο αναφοράς και αναγνώρισης του νέου δήμου Φυλής και των τριών κοινοτήτων, το οποίο θα σηματοδοτεί όλες τις δραστηριότητες του δήμου και θα συνοδεύει όλες τις αναφορές του» σημείωσε.
Ο κ. Μπουραίμης συνεχάρη την δημοτική αρχή του Χρήστου Παππού, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το πρώην δημοτικό συμβούλιο που αποδέχθηκαν και προχώρησαν τη διαδικασία για την έγκριση και χρηματοδότηση του προγράμματος. «Όταν εντάσσεται ένα τέτοιο πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, εντάσσεται ως μια αρχή και δίνει τη δυνατότητα να το συνεχίσουμε. Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί το υπόβαθρο, ώστε σε οποιοδήποτε μελλοντικό έργο, να έχουμε προτεραιότητα» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως αστοχία της κυβέρνησης, να μην υιοθετήσει πρόταση για τα σχολεία, που περιλαμβανόταν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με κριτήριο την αριθμητική αίτηση των ενδιαφερομένων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι είχαν υποβληθεί 316 προτάσεις από τους δήμους και 30 από τον ΟΣΚ και ο δήμος Φυλής βρισκόταν στην 90η θέση. Εξαιτίας, όμως, των οικονομικών συνθηκών, το πρόγραμμα σταμάτησε σε ένα προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ. «Εμείς θα διαμαρτυρηθούμε και θα ενημερώσουμε το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να γνωρίζει πλήρως την κατάσταση» ανέφερε ο δήμαρχος Φυλής.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έχει υποβληθεί, επίσης, μια μεγάλη πρόταση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, προκειμένου να μην εξαρτάται ο δήμος από την κεντρική διοίκηση και να φτάσει σε ένα τέτοιο αναπτυξιακό επίπεδο, ώστε να μπορεί με δικούς του πόρους να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και εκμεταλλευόμενοι τις ενέργειες των προηγούμενων διοικήσεων, όπως τη ζώνη απόλυτου προστασίας του όρου Αιγάλεω, τη ζώνη απολύτου προστασίας της Πάρνηθας, την σχεδόν πλήρη ανάπλαση του ΧΥΤΑ - καθώς σήμερα είναι αποκατεστημένα τα δυόμισι από τα τρεις χιλιάδες στρέμματα της χωματερής - αποδεικνύουμε ότι επιδιώκουμε την πράσινη ανάπτυξη. Θα υλοποιηθεί δε, ολοκληρωτικά με τον τερματισμό της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και της λειτουργίας της ΔΕΗ, για την οποία έχει γίνει παρέμβαση» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος, επίσης, στην πρόταση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης, αφορά 120 μεγαβάτ, θα αποτελέσει ένα μεγάλο έσοδο στο δήμο και θα λάβει χώρο ανάπτυξης στους χώρους αποκατάστασης των λατομείων της περιοχής.
Επιπλέον, ο Δημήτρης Μπουραίμης υπογράμμισε ότι η περιοχή βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπλασης των ρεμάτων της και ήδη το κομμάτι από το Ρέμα της Εσχατιάς που αφορά στο Ζεφύρι έχει δημοπρατηθεί. Χαρακτήρισε δε, ως σημαντικό πρόβλημα τις πλημμύρες, επισημαίνοντας ότι μια περιοχή, η οποία φιλοδοξεί να έχει ως σήμα της το πράσινο αποτύπωμα, δεν νοείται να έχει χαρακτηριστικά πλημμυρικών φαινομένων. «Αυτό σημαίνει υπανάπτυξη, υποβάθμιση, κακοδιαχείριση υπερτοπικών έργων και λανθασμένη ιεράρχηση των αναγκών της περιοχής. Αυτό, βέβαια, είναι παρελθόν και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό το παρελθόν μας εξαναγκάζει να κάνουμε τις απαραίτητες διευθετήσεις» σημείωσε.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην Περιφερειακή Αιγάλεω, επεσήμανε ότι πριν δοθεί σε λειτουργία, ο δήμος θα απαιτήσει να ολοκληρωθούν και τα συνοδευτικά έργα ή να δοθεί η δυνατότητα στο δήμο, μέσω χρηματοδότησης, να τα ολοκληρώσει. «Δεν νοείται η περιβόητη περιφερειακή Αιγάλεω, δρόμος που προτίθεται να συνδέει δυο εθνικές οδούς, να μην έχει δίκτυο ομβρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι στα συνοδευτικά έργα για την περιφερειακή Αιγάλεω συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός πάρκου με τεχνικό χαρακτήρα, ένα κομμάτι του οποίου θα λειτουργήσει ως λίμνη ανάσχεσης.
Επιπροσθέτως, επανέλαβε ότι το πάρκο Πόλεως θα πάρει τη μορφή διοικητικού κέντρου, χαρακτήρισε ως κύριο μέλημα το κλείσιμο της χωματερής και επεσήμανε ότι το πρόβλημα στην περιοχή δεν είναι η θεσμοθέτηση αλλά η αποθεσμοθέτηση αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης για λειτουργία δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένους χώρους, που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της περιοχής.
Τέλος, ο δήμαρχος Φυλής ανακοίνωσε ότι σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή θα παρουσιάσει μια μελέτη στρατηγικής ανάπτυξης, την οποία θα εκπονήσουν Πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ θα υπάρχει συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο της Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου