Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Κουβέντα να γίνεται... για την παραβατικότητα στις Αχαρνές

Με ευχολόγια ένθεν και ένθεν, την υποτονική παρουσία των πολιτών και χωρίς την κατάθεση οποιασδήποτε ουσιαστικής πρότασης από τη διοίκηση ή την αντιπολίτευση, πραγματοποιήθηκε το δημοτικό συμβούλιο στις Αχαρνές με μοναδικό θέμα την παραβατικότητα. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το συμβούλιο έγινε ύστερα από αίτημα των δημοτικών παρατάξεων και τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, δίχως – όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος – καμία απολύτως προετοιμασία αλλά ούτε και ουσιαστική προσπάθεια να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο…
Παρουσία του διευθυντή αστυνομίας Δυτικής Αττικής, υψηλόβαθμων ένστολων, εκπροσώπου του αρχηγού της ελληνικής αστυνομίας και απουσία των βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής, αρχηγοί των παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων επεσήμαναν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ζήτησαν την προσοχή της πολιτείας και τη λήψη άμεσων μέτρων.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Σαββίδη ότι η αστυνομία κωφεύει όταν υποδεικνύονται οι έμποροι ναρκωτικών αλλά και η έκκληση του Δημήτρη Ιωαννίδη από τον σύλλογο της Αυλίζας ότι κρατά με κόπο τους κατοίκους για να μην πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ελληνικής αστυνομίας υπεραμύνθηκαν του τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί κάνουν τη δουλειά τους και με τα μέσα που διαθέτουν, ζήτησαν να προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης και οι δράσεις των τμημάτων με τις επιτυχίες τους σε σημαντικές συλλήψεις και επέμειναν αν υπάρχουν στοιχεία για επίορκους αστυνομικούς, να δοθούν στην ηγεσία του σώματος ή στον Εισαγγελία.
Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος πρότεινε να συσταθεί επιτροπή με τους αρχηγούς των παρατάξεων που θα επισκεφθεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη μέσα στην εβδομάδα, με αίτημα τη λήψη μέτρων καθώς και την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων, σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικά μέσα.
Σωτήρης Ντούρος
«Ευχαριστούμε την ελληνική αστυνομία. Πράγματι, δεν υπάρχουν εδώ βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής αλλά δεν χρειαζόταν και να έρθουν. Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κανέναν να έρθει. Δεν πρέπει διαρκώς να επιζητάμε την σκληρή γλώσσα των πολιτικών, είναι καλά που είναι εδώ η ελληνική αστυνομία. Δεν πρέπει να συζητάμε μόνο για καταστολή αλλά και για αναπτυξιακά πράγματα. Έχουμε έρθει σε επαφή με το υπουργείο Προστασίας το Πολίτη για πολλά θέματα. Ότι μπορεί η αστυνομία να κάνει, το κάνει και με το παραπάνω. Από την πρώτη στιγμή πήγαμε να βάλουμε τάξη με τους καταυλισμούς, χτυπήσαμε γροθιά στο μαχαίρι, κάναμε παρέμβαση. Σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν ανώτατες σχολές, τις οποίες κανείς δεν έχει δείξει. Ποτέ δεν έχει φανεί κάτι αναπτυξιακό που έχει γίνει. Να γίνει κοινωνική παρέμβαση στις περιοχές που έχουν πρόβλημα. Υπάρχει πολιτική βούληση από το δημοτικό συμβούλιο, να είμαστε σε επαγρύπνηση. Διαχρονικά, ίδιο παραμένει το πρόβλημα με κάθε κυβέρνηση…»
Θέμης Οικονόμου
«Αυτή η συζήτηση δεν έχει καμία σημασία να γίνει. Αυτή τη στιγμή τα πρόσωπα της ελληνικής αστυνομίας έχουν έρθει σαν ένας σάκος του μποξ Δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια συζήτηση που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Αποχωρώ…»
Γιάννης Κασσαβός
«Συζητάμε ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Απούσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Έχουμε γίνει γνωστοί στο πανελλήνιο ότι υπάρχει εδώ παραβατικότητα και ενώ αυτή αυξάνεται, τα μέσα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της είναι μικρά. Θα πρέπει κάτι να κάνουμε και εμείς ως δήμος για την πρόληψη της εγκληματικότητας…»
Σπύρος Στριφτός
«Παντελής η απουσία της πολιτείας. Ήρθαν διατεταγμένοι από την ελληνική αστυνομία για να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τις αντιδράσεις του κόσμου. Η αστυνομία θέλει να κάνει τη δουλειά της, ξέρει ποιοι είναι η παραβατικοί αλλά πρέπει να πάρει εντολές. Δεν τους δίνουν εντολές γιατί βολεύεται η κεντρική εξουσία να υπάρχει παραβατικότητα στο δήμο Αχαρνών. Τους έχει μαζεμένους και ελεγχόμενους. Είναι πολιτικό το θέμα. Μπορεί σε μια νύχτα η αστυνομία να τους συλλάβει τους εμπόρους ναρκωτικών αλλά εκείνοι που θα τους αντικαταστήσουν θα πάνε να εγκατασταθούν στην Κηφισιά και αυτό δεν το θέλει κανείς...»
Θάνος Τραβασάρος
«Το θέμα δεν είναι μόνο κατασταλτικό, είναι και κοινωνικό. Γιατί δεν υπάρχει εγκληματικότητα στην Γλυφάδα; Έχει να κάνει με την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί ανθρώπους στην απελπισία και στην εγκληματικότητα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανεργία. Πρέπει να βοηθηθούν από την αστυνομία περιοχές όπως η Αυλίζα και η οδό Κύπρου. Πρέπει να προστατέψουμε τους χρήστες ναρκωτικών και μέσα από προγράμματα να εντάξουμε τους τσιγγάνους που ρέπουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα πρώτα από την πολιτεία, μετά από το δήμο και η αστυνομία που είναι μέρος του συστήματος να οργανώνει καλύτερα τη δουλειά της…»
Παναγιώτης Γρηγοριάδης
«Πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες. Όπως είναι οργανωμένο το έγκλημα να είναι οργανωμένη και η κοινωνία. Το 2003 είχα προτείνει να δημιουργηθεί φορέας, ο οποίος θα ενεργούσε και θα δραστηριοποιούνταν. Να βάλουμε στο φορέα αυτούς που γνωρίζουν καλά το θέμα. Να κάνουμε μια δικιά μας δύναμη και τότε θα μπορεί η αστυνομία να κάνει κάτι…»
Μαρία Χαριτίδη
«Γνωρίζουμε τους παράγοντες που οδηγούν στην εγκληματικότητα και όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, σαν δήμος και σαν πολιτεία. Δεν μπορεί η μητέρα να πάρει το παιδί της και να περπατήσει γιατί δεν υπάρχουν φώτα, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, δεν υπάρχει Παιδεία. Στο παρελθόν έχουν γίνει και αλλά δημοτικά συμβούλια αλλά δεν έγινε τίποτα…»
Σπύρος Σαββίδης
«Είχαμε ξεσηκώσει τον κόσμο πριν λίγα χρόνια με το θέμα της Αυλίζας και τις τηλεοπτικές κάμερες. Σε λίγο καιρό ξεχάστηκαν όλοι. Έχω δώσει ονόματα εμπόρων ναρκωτικών και δεν κάνει κανείς τίποτα. Πρώτα από όλα η αστυνομία πρέπει να κάνει κάθαρση στις τάξεις της. Δεν μπορεί να παίρνει η κόρη μου τηλέφωνο στην αστυνομία και σε λίγη ώρα ο έμπορος να φεύγει από το σπίτι του…»
Δημήτρης Ιωαννίδης, Σύλλογος Αυλίζας
«Μετά από τόσα χρόνια και τόσα δημοτικά συμβούλια βρισκόμαστε στη δεινή θέση να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Μετά από τόσα χρόνια δεν έχει γινει τίποτα για την εγκληματικότητα. Με την κρίση έχει αυξηθεί και η καθημερινή παραβατικότητα. Τους ανθρώπους που πουλούν το θάνατο στα παιδιά μας, τους γνωρίζετε. Τους πιάνετε και την άλλη μέρα είναι ελεύθεροι γιατί έχουν μεγαλοδικηγόρους. Η διαφθορά υπάρχει και στην αστυνομία. Διακινούνται εκατομμύρια, δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Η αστυνομία και η δημοτική αρχή, αν θέλουν, μπορούν να συνεργαστούν και στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα να παρέμβουν αποτελεσματικά. Με το ζόρι κρατάω τους πολίτες. Θα βρεθούμε στους δρόμους και θα αποκλείσουμε τα πάντα…»
Βαγγέλης Κορρές, Σύλλογος Χαραυγής
«Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη ο τρόπος που αντιμετωπίζει το κράτος τα προβλήματα. Η καταστολή να περιοριστεί σε στοχευμένα άτομα, μεμονωμένα. Περιοχές μεταβάλλονται σε γκέτο και δεν μπορούν από μόνες τους να ορθοποδήσουν...»
Μιχάλης Παντελαίος, Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου
«Δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και χρόνια. Αν έχουμε συνείδηση όλοι μας θα πρέπει να κλείσει ο δήμος ή τα σχολεία για να μπορέσει να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία…»
Ηλίας Τσιλίκας, υποστράτηγος ελληνικής αστυνομίας
«Καταγράψαμε αυτά που ακούσαμε. Η αστυνομία με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και τα μέσα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, φαινόμενο που είναι σε έξαρση. Προσπαθούμε με κεντρικούς σχεδιασμούς να κάνουμε τους πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς. Δεν είναι θέμα εντολών. Είναι πολυσύνθετο θέμα. Δεχόμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά η αστυνομία είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Οι αστυνομικοί είναι παιδιά δικά σας, παιδιά δικά μας από διάφορες περιοχές. Εμείς δεν το βάζουμε κάτω, παλεύουμε όμως με ένα θηρίο. Δεν μου αρέσει να μεψιμοιρώ, έχουμε μεράκι, είμαστε και εμείς πολίτες, βιώνουμε και εμείς το πρόβλημα, μην νομίζετε ότι δεν μας κλέβουν εμάς. Όσο φοράμε την στολή, το παλεύουμε αλλά τα προβλήματα είναι πολλά…»
Χρήστος Γούλας, διευθυντής αστυνομίας Δυτικής Αττικής
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια όλων μας, ξεπερνά τα όρια του καλώς εννοουμένου. Τα θέματα της ασφαλείας δεν μπορούν να συζητούνται δημόσια, είναι εμπιστευτικά. Η ελληνική αστυνομία βάλλεται από όλους και προσπαθεί να φέρει σε πέρας τα θέματα και να έχει αποτέλεσμα. Ζητά την στήριξη των αιρετών και των εκπροσώπων συλλόγων και φορέων, για να μπορεί να δουλεύει. Η εγκληματικότητα υπήρχε και θα υπάρχει, υπάρχει έξαρση με την κρίση. Δεν καταθέτουμε τα όπλα και εμείς γινόμαστε στόχος. Η εγκληματικότητα δεν είναι καθαρά πρόβλημα της αστυνομίας και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την καταστολή. Δεν μπορεί να θεωρούμε την αστυνομία υπεύθυνη για τα πάντα, πρέπει να συμμετέχουν και οι πολίτες. Στο τμήμα τάξης γίνονται δυο με τρεις περιπολίες καθημερινά, έχουν συσταθεί και ομάδες δράσης. Ο Τύπος και τα μέσα ενημέρωσης να μην προβάλλουν μόνο τις παραβατικές συμπεριφορές αλλά και τις δράσεις που γίνονται. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική, ζούμε από την αστυνομία και προσπαθούμε πέραν του δέοντος για τους πολίτες…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου