Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Μαθητικός Διαγωνισμός έκθεσης για το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών


Ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης, με την υπ’ αριθμ. 11527/Γ2/02-02-2012 εγκύκλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή μαθητικού διαγωνισμού έκθεσης για το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών. Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης των Αχαρνών και η συμμετοχή σε αυτόν είναι προαιρετική.
Δεύτερος Μαθητικός Διαγωνισμός Έκθεσης «Αρχαίο θέατρο Αχαρνών, χθες και σήμερα»
Ο δήμος Αχαρνών και η ΜΚΟ «Επισκήνιον» προσκαλεί τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης των Αχαρνών σε ανοιχτό διαγωνισμό έκθεσης για το Αρχαίο θέατρο που αποκαλύφθηκε στην πόλη μας το 2007. Θέλοντας να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της αρχαιολογικής αυτής αποκάλυψης, αλλά και να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι της πόλης μας και κυρίως οι νέοι για την προστασία ,τη διάσωση και την ανάδειξη του ξεχωριστού αυτού μνημείου, μετά και την απόκτηση πλέον από το Δημόσιο του οικοπέδου που βρέθηκε το θέατρο, σας καλούμε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό. Η συμμετοχή σας θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά για την ανάδειξη του μοναδικού αυτού αρχαίου μνημείου.
Η επιλογή των καλύτερων εκθέσεων θα γίνει από ομάδα φιλολόγων- αρχαιολόγων μελών και εθελοντών του Επισκηνίου. Οι εκθέσεις που θα ξεχωρίσουν θα δημοσιευτούν σε εφημερίδες της πόλης μας και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του δήμου Αχαρνών και του Επισκηνίου. Επιπλέον σε ειδική δημόσια τελετή την Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 στις 8.30μμ (Πανήγυρη Ζωοδόχου Πηγής) στην Κεντρική Πλατεία Αχαρνών θα δοθούν οι έπαινοι σε όλους τους συμμετέχοντες και θα βραβευτεί η καλύτερη έκθεση από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Στους νικητές θα δοθεί ως έπαθλο από ένα net book, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε κλήρωση με πλούσια δώρα.
Όροι Συμμετοχής
• Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου Αχαρνών.
• Το “έντυπο συμμετοχής” θα παραδοθεί μαζί με την έκθεση, έως την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 και ώρα 14.30 μμ, (στο γραφείο του αντιδημάρχου Παιδείας στο Δημαρχείο Αχαρνών) . Πέραν αυτής της καταληκτικής ημερομηνίας δεν θα γίνει δεκτή καμία συμμετοχή.
• Η έκθεση να γραφεί (σε κόλλες Α4) (μορφή Word).
• Οι σελίδες της έκθεσης πρέπει να είναι αριθμημένες.
• Ο αριθμός των λέξεων στην έκθεση να μην υπερβαίνει τις 700 (επτακόσιες) λέξεις.
• Για τη διασφάλιση του απορρήτου των ονομάτων των συμμετεχόντων, παρακαλείστε στην έκθεση να μην γράψετε τα στοιχεία σας. Τα στοιχεία σας θα είναι γραμμένα μόνο στο έντυπο συμμετοχής και δεν θα τα λάβουν οι διορθωτές. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της συμμετοχής σας.
• Οι διορθωτές θα λάβουν τις εκθέσεις χωρίς τα ονόματα των διαγωνιζομένων , μόνον με αύξοντα αριθμό ο οποίος θα δοθεί στο δημαρχείο κατά τη συλλογή των εκθέσεων και των εντύπων σας. Αν αναφέρονται στις εκθέσεις στοιχεία των συμμετεχόντων θα διαγράφονται με οριστικό τρόπο από τον παραλαμβάνοντα , ώστε να μη διακρίνονται από τους διορθωτές .
• Η επιλογή των καλύτερων εκθέσεων θα γίνει από ομάδα φιλολόγων- αρχαιολόγων μελών και εθελοντών του Επισκηνίου. Οι εκθέσεις που θα ξεχωρίσουν θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του δήμου Αχαρνών και του Επισκηνίου.
Πληροφοριακό Υλικό
Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών αποκαλύφθηκε στην οδό Σαλαμίνος αριθ. 21 κοντά στη διασταύρωση με την οδό Λιοσίων, στο κέντρο του σημερινού δήμου. Την ύπαρξή του μαρτυρούσαν δύο σημαντικότατες επιγραφές του β’ μισού του 4ου αι. π.Χ. Μία αναθηματική η οποία αναφέρει τα έσοδα από τη μίσθωση του θεάτρου σε ιδιώτες για παραστάσεις τραγωδίας ή κωμωδίας, από τα οποία θα πληρώνονταν οι λατρευτικές ανάγκες του δήμου. Μια άλλη στήλη, όπου αναγράφονταν δύο τιμητικά ψηφίσματα προς τον ταμία του δήμου για τη χρηστή διαχείριση του ταμείου της πόλης, τον δήμαρχο Αχαρνέων και τον επιμελητή Διονυσίων.
Η μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως μια ολόκληρη κερκίδα, πλάτους 5 μ. (στο δυτικό της τμήμα) και 22μ. (στο ανατολικό της τμήμα) με 11 σειρές καθισμάτων. Ανασκάφθηκε επίσης μικρό τμήμα κερκίδας, βόρεια της πρώτης, που συνεχίζεται άθικτη κάτω από το θεμέλιο της νεόκτιστης καφετέριας. Επίσης αποκαλύφθηκε και πολύ μικρό τμήμα της ορχήστρας σε βάθος 2,3 περίπου μέτρων. Είναι φανερό ότι το υπόλοιπο τμήμα του κοίλου, οι πάροδοι, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα βρίσκονται κάτω από τα προς βορρά κτίσματα και κάτω από το δρόμο. Αναμένεται να αποκαλυφθούν όταν ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση των γειτονικών οικοπέδων, που αποφασίστηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου αυτό εκτείνεται.
Ο τρόπος θεμελίωσης των κερκίδων, των εδωλίων, του αποστραγγιστικού αγωγού, που χρησίμευε για τη διοχέτευση των νερών της βροχής, έχουν ανάλογη διάταξη με το θέατρο Σικυώνας στην Κόρινθο και της Ηράκλειας στην Ιταλία, που χρονολογούνται στα τέλη του 4ου αρχές 3ου αιώνα. Από την περίμετρο της ορχήστρας εντοπίστηκαν πέντε δόμοι, διαφορετικού μεγέθους ο καθένας με επιμελημένη την ορατή προς τους θεατές επιφάνεια. Στα νότια εντοπίστηκαν δύο βαθμίδες κλίμακας, διαμορφωμένες από πατημένο χώμα, και μικρούς λίθους. Η κατοίκηση του χώρου πριν τη δημιουργία του θεάτρου, όπως συμπεραίνεται από την παρουσία προϊστορικών οστράκων και λεπίδων οψιανού στην επίχωσή του και ειδικά μεταξύ των εδράνων, φαίνεται να είναι παλαιότατη (από το 3000 περίπου π.Χ.).
Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται 12 αρκετά διαβρωμένα χάλκινα νομίσματα, από τα οποία λίγα της εποχής φραγκοκρατίας, με τελευταίο χρονολογικά ένα νόμισμα του Γεωργίου του Α΄. Η κατασκευή του θεάτρου δε μπορεί να αναχθεί με ακρίβεια σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπωσδήποτε όμως η χρονολογία των επιγραφών που αναφέρουν το θέατρο (μέσα του 4ου αι. π. Χ.) μας δίνουν ένα χρονολογικό όριο πριν από το οποίο το θέατρο ήταν ήδη σε χρήση. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και τη μελέτη του ανασκαφικού υλικού αναμένεται να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο χρόνος κατασκευής και λειτουργίας του.
Μαθητικός διαγωνισμός έκθεσης για τους μαθητές του Γυμνασίου
«Αρχαίο θέατρο Αχαρνών, χθες και σήμερα»
ΘΕΜΑ: Το έτος 2007 αποκαλύφθηκε σε κεντρικό σημείο του δήμου μας τμήμα του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών . Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαίωσε επιγραφές 4ου π. Χ. αιώνα οι οποίες αναφέρονταν σ’ αυτό. Από τότε [2007] μέχρι σήμερα γίνονται πολλές συζητήσεις για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, την ανάγκη προστασίας του χώρου και την αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής με στόχο την αποκάλυψη ολόκληρου του θεάτρου, την αναστήλωση του και την προβολή του.
1. Η αναστήλωση και προβολή του αρχαίου θεάτρου πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη περιοχής και σε ποιους τομείς μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα;
2. Η δημιουργία και δραστηριοποίηση εθελοντικών ομάδων με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν στις προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αχαρνών για την ανάδειξη του θεάτρου και σε ποιο επίπεδο;
Μαθητικός διαγωνισμός έκθεσης για τους μαθητές του Λυκείου «Αρχαίο θέατρο Αχαρνών, χθες και σήμερα»
ΘΕΜΑ: Το έτος 2007 αποκαλύφθηκε σε κεντρικό σημείο του δήμου μας τμήμα του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών. Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαίωσε επιγραφές 4ου π. Χ. αιώνα οι οποίες αναφέρονταν σ’ αυτό. Από τότε [2007] μέχρι σήμερα γίνονται πολλές συζητήσεις για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, την ανάγκη προστασίας του χώρου και την αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής με στόχο την αποκάλυψη ολόκληρου του θεάτρου, την αναστήλωση του και την προβολή του. Θεωρείτε ότι η πλήρης αποκάλυψη, αναστήλωση και προβολή του αρχαίου θεάτρου είναι εφικτή και πώς αυτή νομίζετε ότι θα βοηθήσει στην πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Αχαρνών; Πιστεύετε ότι η δημιουργία και δραστηριοποίηση εθελοντικών ομάδων και ατόμων μπορούν να συνδράμουν στις προσπάθειες των επισήμων φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού και δήμος Αχαρνών) ; Με ποιο τρόπο και σε ποιο επίπεδο δύνανται να το πράξουν αυτό;
Επικοινωνία & Πληροφορίες ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ (Οδυσσέως 34, Τηλ: 210 2467212), ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου