Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Δημήτρης Μπουραίμης:"Υπάρχει ενορχηστρωμένο γενικό σχέδιο απεντάξεων περιοχών"

Ημεριδα ανακυκλωσης Αχαρνες ΜπουραιμηςΣτο μεγάλο «παραμύθι» ότι μια μικρή μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, «πάνω στο οποίο πάτησαν όλοι για να δημιουργήσουν τα μεγάλα σύνολα, τα οποία εκπροσωπούν μεγάλα συμφέροντα» αναφέρθηκε ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του δήμου Αχαρνών για την πραγματοποίηση ημερίδας για το παρόν και το μέλλον στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες και αναγκαίες, πέραν των άλλων γιατί αποτελούν και τη λύση για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης» τόνισε, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την άποψη ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν εγκρίνει διαδικασίες κομποστοποίησης. «Μετά από μεγάλες πιέσεις, ο ΠΕΣΔΑ αναγκάστηκε να δέχεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορεί να πάρει ένας δήμος για να κατακερματιστεί η διαχείριση απορριμμάτων, διότι εκεί είναι η λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουραίμης υπογράμμισε ότι ο δήμος Φυλής χαιρετίζει την πρωτοβουλία του δήμου Αχαρνών, γιατί είναι μια διαδικασία που τείνει να δημιουργήσει μικρά σύνολα, ώστε να φύγουμε από τα μεγάλα σύνολα και τα μεγάλα συμφέροντα. «Εφόσον θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν έχουμε κανένα εμπόδιο από καμία νομοθεσία, πρέπει κάθε δήμος, ιδιαίτερα μετά τον Καλλικράτη, να πάρει πρωτοβουλίες με χαρακτηριστικά υποχρέωσης σε σχέση με τις οδηγίες της Ε.Ε. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί η εκάστοτε κεντρική διοίκηση να εφαρμόσει αυτές τις οδηγίες καθώς και ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ευρώπη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τέτοιου είδους ημερίδες πρέπει να φέρουν σαν κεντρική ιδέα την ανάγκη, κάθε δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για το πως θα κινηθεί. «Χώροι, με σημείο αναφοράς την ανακύκλωση, μπορεί να υπάρχουν παντού. Όποια τεχνολογία και αν επιλεγεί στο μέλλον, εκείνο που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η ανακύκλωση, η οποία εμπεριέχει και την κομποστοποίηση» ανέφερε.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Φυλής χαρακτήρισε λανθασμένη την αντίληψη ότι το ΥΠΕΚΑ ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας, μπορεί χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών, να προχωρεί σε ενέργειες ή να παίρνει αδειοδοτήσεις ή να υλοποιεί δράσεις σαν και αυτή που δημοσιεύθηκε στην ευρωπαική εφημερίδα των κοινοτήτων. «Με την παρέμβασή μας στον προσυμβατικό διάλογο, ουσιαστικά αποκαθηλώσαμε αυτό που πάνε να κάνουν. Το αποκαθηλώσαμε όχι μόνο γιατί είναι ασύμφορο αλλά γιατί δεν εφαρμόζεται μια βασική οδηγία της Ε.Ε για στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δηλαδή τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, προκειμένου να φανεί αν μπορεί να ανταποκριθεί σε νέα έργα ή όχι» τόνισε.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Δημήτρης Μπουραίμης επεσήμανε ότι οι δήμοι θα πρέπει να εφαρμόσουν το αυτονόητο, που είναι η ανακύκλωση σε κάθε δήμο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από αυτό θα λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Υπάρχει μια αντίληψη ότι όταν κάνεις μια μικρή μονάδα δεν είναι οικονομικά βιώσιμη. Αυτό ήταν το μεγάλο παραμύθι, πάνω στο οποίο πάτησαν όλοι για να κάνουν τα μεγάλα σύνολα, τα οποία εκπροσωπούν μεγάλα συμφέροντα. Οποιοσδήποτε δήμος πάρει πρωτοβουλία με ιδίους πόρους, μπορεί πρόσκαιρα να πει ότι θα αυξήσει τα δημοτικά τέλη και σε πέντε χρόνια θα τα μειώσει. Μπορεί να τα βρει ενδεχομένως και μέσα από άλλους τρόπους, μπορεί να το κάνει με άλλους δήμους μαζί και να ζητήσει χρηματοδότηση από την Ε.Ε., επικαλούμενη δικές της οδηγίες» σημείωσε.

Επιπλέον, επεσήμανε τις ευθύνες που φέρουν μεγάλοι δήμοι, όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι ειδικά ο δήμος της Αθήνας έχει χώρους, τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για οτιδήποτε. Επίσης, με αφορμή τις απεντάξεις περιοχών, όπως εκεί που θα γινόταν ο σταθμός μεταφόρτωσης στο Αιγάλεω, καθώς και στην Κερατέα και το Γραμματικό, έκανε λόγο για ενορχηστρωμένο γενικό σχέδιο απεντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου